sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Nytky Pentin syntymäpäivien rääppiäisissä


                                                                                                                               
Nytky Pentin syntymäpäivien jälkinäytöksessä

Linkolan Pentti täytti pyöreitä vuosia viime joulukuussa. Syntymäpäiväjuhla oli ollut pitkä ja rasittava, täynnä puheita ja muuta raskasta kuultavaa. Niinpä hän ehdotti pelimanniystävälleen Heimo Tuomarlalle, että järjestetään hauskat rääppiäiset huhtikuussa ja kutsutaan sinne hyviä ja hauskoja esiintyjiä musiikin saralta. Ajankohdaksi valittiin huhtikuun 21. päivä ja juhlapaikaksi Valkeakosken Tuomarlan Kivipirtti.
Heimo lähetti Nytkylle kutsun esiintymään. Juhlan piti alkaa kello 15, mutta kun Nytky oli jo luvannut esiintyä iltamissa Loimaalla kello 18 samana iltana, niin sovittiin, että aloitetaan kello 14 ja Nytky saa ensimmäisen esiintymisvuoron kello 14 – 16. Kun oli kysymyksessä näin erikoinen ja harvinainen keikka, niin tytöt Hili (Hilkka) ja Irmeli halusivat lähteä mukaan.

Kun ajoimme Kivipirtin pihalle, niin Heimo tuli vastaan ja pyysi meidät sisälle. Paikka oli todella erikoinen. Se oli kuin vanha linna, jonka seinät olivat metrin paksuiset kiviseinät. Ikkuna-aukkojen alaosa oli tasainen ja yläosa puoliympyrän muotoinen. Seinillä oli vanhoja työkaluja, sirppejä ym. Seinustoilla oli kaksi riviä pitkiä penkkejä, joiden päällä oli lampaan taljoja. Penkkien välissä oli pitkät pirtin pöydät.

Pentti istui seinän vieressä pöydän keskikohdalla vieressään juhliin kutsuttuja vieraita. Me tervehdimme Penttiä ja esittelimme itsemme eli Nytkyn jäsenet Antti, Tero ja Veikko sekä seuralaiset Hili ja Irmeli, joilla oli kitarat mukana kaiken varalta. Annoin heille kamerat käteen. Lauloimme siltä paikalta pari laulua ja siirryimme sitten yhden seinän viereen meille järjestettyyn esiintymispaikkaan kauemmas ovelta.

Heimo tarjosi kaikille alkumaljana tuoretta koivun mahlaa. Janojuomana oli perinnekalja. Lauloimme ja soitimme useita kappaleita, ja Pentti tuntui kovasti tykkäävän kuulemastaan. Välillä syötiin lampaanlihakeittoa ja viiriäisen munia. Heimo on nimittäin lammasfarmari ja hänen navetassaan on monenlaisia tuotantoeläimiä.
Keiton sekä kahvin ja teen jälkeen soitimme ja lauloimme jälleen, kunnes tuli aika lähteä, että ehdimme puoli kuudeksi Loimaalle. Pentti kiitteli meitä kovasti ja sanoi, että oli kiva, kun Nytky tuli paikalle. Pois lähtiessä kävimme vielä Heimon opastuksella katsomassa navetan monenlaisia asukkaita. Siellä oli jopa riikinkukko.

Lisää kuvia tilaisuudesta on Nytkyn Facebook-sivuilla albumissa Nytky Pentin juhlissa Valkeakoskella.
Juhlissa mukana olleen Pekka Turtiaisen juttu tästä tilaisuudesta on tällä minun blogisivuillani osoitteessa  teroelomaa.blogspot.fi  nimellä Pentin juhlissa oli hauskaa meininkiä. Hän kertoo juhlista paljon laajemmin, sillä minä rajoituin vain Nytkyn osuuteen.

Pentti keskittyy kuuntelemaan

                                                                                                                                       Tero Elomaa


  

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Lavamuisto Uittamolta Turusta

Lavamuisto Uittamolta

Kävin Turun Uittamon lavalla tanssimassa perjantaisin ja sunnuntaisin vuodesta 1987 vuoteen 2009. Heinäkuussa tansseja oli myös keskiviikkoisin. Olin nuoruudesta asti harrastanut kansantanssia. Parhaimmillaan olin kuudessa eri kansantanssiryhmässä, joten syys- ja kevätkaudella kansantanssiharjoituksia oli melkein joka ilta. Kesällä kävin Uittamolla muuten, mutta lauantaisin Huvilinnussa Raisiossa.

Oli kesäkuun viimeinen perjantai vuonna 1999, kun seisoin miesten joukossa Uittamon lavalla ja odotin kappaleen alkua. Vaikka valotaululla luki ”Miesten haku”, eteeni tuli nuori kaunis vaalea nainen kysyen ”Voitko tanssia minun kanssani?” Vastasin ”Tottakai” ja rupesimme tanssimaan, kun uusi tanssikappale oli juuri ruvennut soimaan. Orkesterina oli Kaija Pohjolan yhtye, mutta Kaija ei ollut vielä itse tullut lavalle. Tyttö, jonka kanssa tanssin, lauloi monet tanssimistamme kappaleista korvaani todella upeasti kunnes Kaija tuli esiintymään. Hän oli paitsi hyvä laulaja myös erinomainen tanssija, joka meni hienosti ja kevyesti polkat ja masurkatkin. Kun orkesteri piti tauon tanssiparini meni soittajien kanssa juttelemaan, mutta tuli sitten taas tanssimaan, kun orkesteri aloitti tauon jälkeen. Osoittautui, että hän oli tullut Uittamolle orkesterin mukana, ja saamani käsityksen mukaan hän seurusteli siihen aikaan yhtyeen harmonikan soittajan kanssa. Ymmärsin, että hän piti kovasti tanssimisesta ja käytti hyväkseen tilaisuutta terveelliseen liikuntaan. Ilta meni todella mukavasti ja olin mielissäni siitä, että hän oli valinnut tanssikaverikseen juuri minut. Tanssien päättyessä kiitin häntä lämpimästi hienosta ja ikimuistoisesta tanssikokemuksesta.

Kun olin syksyllä tanssimassa Turun VPK:n talolla, sama tyttö tuli esiintymislavalle ja tarttui mikrofoniin. Hänet oli heinäkuun alussa Seinäjoen Tangomarkkinoilla valittu tangokuningattareksi. Hänen nimensä oli siis Taina Kokkonen. Menin tauolla juttelemaan hänen kanssaan ja kysyin muistaako hän tanssi-illan Uittamolla. Hän sanoi muistavansa ja antoi minulle kortin, jossa oli hänen kuvansa ja minulle kirjoitettu tervehdys allekirjoituksineen. Kiitin kovasti, toivotin onnea ja siirryin miesten joukkoon katselemaan sopivaa tanssitettavaa.

Vähän myöhemmin Radio Suomessa oli musiikkiohjelma nimeltä Iltatähti, johon pyydettiin kuulijoiden lavamuistoja ja levytoivomuksia. Lähetin sinne oman kertomukseni ja toivoin Taina Kokkosen laulamaa tangoa. Kappale soitettiin ja minun juttuni luettiin radiossa. Minulle lähetettiin palkkioksi sininen Iltatähti T-paita. Ohjelmasarjan lopussa valittiin vielä koko sarjan paras kertomus.  Sain silloin muistoksi mustan Iltatähti T-paidan. Kiitos Taina! Sinä sait kaiken tämän aikaan.


                                                                                                        Tero Elomaa


Taina
Sininen Iltatähti T-paita


Musta Iltatähti T-paita




Wikipedia kertoo:


Taina Kokkonen (s. 15. toukokuuta 1975 Vantaalla) on suomalainen iskelmälaulaja ja radiojuontaja. Hänet valittiin vuonna 1999 Suomen tangokuningattareksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Kokkonen oli vuosina 1994 ja 1995 toiminut Soul Train -yhtyeen laulajana. Hän ylsi vuonna 1996 Tangomarkkinoiden semifinaaliin, ja vuonna 1998 hänet valittiin ensimmäiseksi tangoprinsessaksi Kirsi Rannon voittaessa kisan.

Vuonna 2002 Kokkonen otti osaa Suomen Euro­viisujen esi­karsintaan italiankielisellä esityksellään ”Silenzio”. Voiton vei Laura Voutilaisen esittämä ”Addicted to You”. Saman vuoden joulukuussa Kokkonen päätti lopettaa uransa laulajana. Hän kertoi suhtautuneensa ammattiinsa aivan liian suurella intohimolla, mikä sitten ilmeni äkillisenä mielenkiinnon loppumisena. Hän joutui perumaan kymmeniä vuoden 2003 keikkojaan. Samana vuonna hän toimi iskelmäradion kesäjuontajana.

Vuoden 2003 aikana Kokkonen asui puolisen vuotta Italian Firenzessä opiskellen italian kieltä Accademia del Giglio -nimisessä yksityisessä koulussa.

Vuonna 2004 hän esitti Kouvolan teatterissa pääosan Rodgersin ja Hammersteinin musikaalissa Karuselli.

Kokkonen on kasvatustieteiden maisteri ja valmistunut luokanopettajaksi Hämeenlinnassa vuonna 1999. Tällä hetkellä hän toimii luokanopettajan virassa Vantaalla.

Vuonna 2007 Kokkonen meni naimisiin Cemo Timucin -nimisen IT-alalla työskentelevän diplomi-insinöörin kanssa, ja he asuvat Vantaalla Tino-poikansa kanssa.

Vuonna 2009 Taina Kokkonen toimi radiojuontajana lähiradiossa, joka kuuluu Helsingin seuduilla.